Ο οργανισμός για να μείνει λειτουργικός χρησιμοποιεί ενέργεια από τη διάσπαση και επεξεργασία των τροφών. Η διαδικασία αυτή όμως παράγει εκτός από χρήσιμες και άχρηστες ουσίες. Οι νεφροί είναι τα όργανα εκείνα που παίζουν το ρόλο του φίλτρου συγκρατώντας τα ωφέλιμα και αποβάλλοντας με τα ούρα τα τοξικά συστατικά καθώς και τα υγρά.
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η σταδιακή και συνήθως μη αναστρέψιμη μείωση της λειτουργίας των νεφρών με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητά τους να φιλτράρουν και επομένως να αποβάλλουν υγρά και τοξίνες.
Στα αρχικά στάδια της νόσου ο ασθενής εμφανίζει ελάχιστα συμπτώματα με αποτέλεσμα να αγνοεί τις περισσότερες φορές την ύπαρξη της. Όταν η νεφρική ανεπάρκεια προχωρήσει σε τελικό στάδιο τότε η κατάσταση γίνεται απειλητική για τη ζωή.
Συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας
Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια θα αρχίσουν να εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα όταν ο ρυθμός της σπειραματικής διήθησης μειωθεί στο 10-15% του φυσιολογικού. Το σύνολό των συμπτωμάτων χαρακτηρίζονται ως ουραιμικό σύνδρομο και αφορούν όλο τον οργανισμό επηρεάζοντας την καρδιά, το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα, το νευρικό σύστημα , τα οστά και τις αρθρώσεις, το ισοζύγιο των υγρών και των ηλεκτρολυτών.
Αίτια νεφρικής ανεπάρκειας
Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα παραγόντων που επηρεάζουν την αιμάτωση των νεφρών, που καταστρέφουν τα σπειράματα και τα σωληνάρια, είτε εμποδίζουν την αποβολή των ούρων.
Τα συχνότερα αίτια είναι:
- Ο Σακχαρώδης διαβήτης, τύπου Ι ή τύπου ΙΙ
- Η Υπέρταση
- Η Σπειραματονεφρίτιδα
- Συγγενείς και κληρονομικές παθήσεις των νεφρών, με συχνότερη την πολυκυστική νόσο των νεφρών
- Η απόφραξη της αποχετευτικής οδού των ούρων που παρατηρείται σε υπερτροφία του προστάτη, νεφρολιθίαση , κακοήθειες ή κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση
- Η στένωση των νεφρικών αρτηριών
- Οι λοιμώξεις (πυελονεφρίτιδα)
- Η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες ή νεφροτοξικά φάρμακα
Κλείστε το ραντεβού σας 210 410 2550
Παράγοντες κινδύνου
Αυξημένο κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια και κατά συνέπεια ανάγκη για τακτικό έλεγχο και νεφρολογική παρακολούθηση εμφανίζουν οι ασθενείς με:
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Υπέρταση
- Μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία
- Χρόνια σπειραματονεφρίτιδα
- Συγγενή νόσο των νεφρών
- Αθηροσκλήρυνση
- Απόφραξη της ουροφόρου οδού
- Έκθεση σε τοξικούς παράγοντες ή νεφροτοξικά φάρμακα
- Ρευματικό νόσημα
- Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
- Ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών
- Μονόνεφρο
Εκτίμηση όμως της νεφρικής λειτουργίας θα χρειαστούν και οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν μειωμένη αποβολή ούρων, αιματουρία , πόνο στην οσφυϊκή χώρα, ναυτία ή εμέτους, ανορεξία και κόπωση , αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, κνησμό (φαγούρα), μυϊκές κράμπες, ανορεξία και μεταβολές στο βάρος, οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια, τα βλέφαρα ή και τη ράχη, ανεξήγητη κεφαλαλγία, υπνηλία, δύσπνοια και βάρος στο στήθος.
Θεραπεία νεφρικής ανεπάρκειας
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Η θεραπεία στα αρχικά στάδια έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του αιτίου όπου είναι δυνατό και την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Η θεραπεία εστιάζεται στην αντιμετώπιση των επιπλοκών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων και γίνεται από ειδικό νεφρολόγο.
Στο τελικό στάδιο η συντηρητική αντιμετώπιση δεν επαρκεί και γίνεται αναγκαία η έναρξη εξωνεφρικής κάθαρσης με τη μέθοδο της αιμοκάθαρσης ή της περιτοναϊκής κάθαρσης ή προτείνεται η μεταμόσχευση νεφρού . Από τη στιγμή που αποφασιστεί ότι ο ασθενής θα τεθεί σε υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας θα συζητηθούν σε συνεργασία με το θεράποντα νεφρολόγο ιατρό οι δυνατές επιλογές καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεθόδων .
Αιμοκάθαρση
Η αιμοκάθαρση φιλτράρει και καθαρίζει το αίμα χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που αντικαθιστά τη λειτουργία των νεφρών. Η αιμοκάθαρση δεν θεραπεύει την νεφρική ανεπάρκεια.
Περιτοναϊκή κάθαρση
Σε αυτή τη μέθοδο το περιτόναιο (η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς) χρησιμεύει ως φυσικό φίλτρο που δουλεύει όπως ο νεφρός.
Μεταμόσχευση νεφρού
Μια άλλη επιλογή θεραπείας είναι η μεταμόσχευση νεφρού. Συνήθως υπάρχει μεγάλη αναμονή για λήψη νεφρού δότη που είναι συμβατό με το σώμα του ασθενή.
Νεφρική ανεπάρκεια και πρόληψη
Σε κάθε περίπτωση βασική προτεραιότητα για τον ασθενή είναι η πρόληψη. Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση από ειδικό νεφρολόγο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.