Οι κύστεις των νεφρών είναι μικροί θύλακες υγρού με ομαλό τοίχωμα και στρογγυλό σχήμα.  Μπορεί να είναι μία ή περισσότερες και να αφορούν τον ένα ή και τα δύο νεφρά. Οι απλές νεφρικές κύστεις, κατά την πλειονότητα, δεν επηρεάζουν ποτέ τη νεφρική λειτουργία. Έπειτα από μελέτες διαπιστώθηκε ότι  ένα ποσοστό 25% των ατόμων ηλικίας 40-50 ετών παρουσιάζει  κάποια νεφρική κύστη, ενώ αυτό αυξάνεται στο 50% για άτομα άνω των 50 ετών. Παρόλα αυτά  έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανίζονται κύστεις από την παιδική ηλικία. Είναι απλές καλοήθεις κύστεις  που αποτελούν διαφορετική οντότητα από την πολυκυστική νόσο των νεφρών (PKD), η οποία είναι κληρονομική πάθηση.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης κύστης νεφρού;

Η αιτιοπαθογένεια  των απλών κύστεων του νεφρού δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη. Δεν υπάρχει κληρονομική συσχέτιση. Ωστόσο, παθοφυσιολογικά θωρείται ότι συμβαίνει απόφραξη σε κάποιο σημείο  των νεφρικών σωληνάριων με συνέπεια τη δημιουργία της κύστης.

 

Τι συμπτώματα εμφανίζονται;

Οι απλές κύστεις νεφρών συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως επιπλέκονται λόγω αύξησης του μεγέθους τους, αιμορραγίας, ρήξης ή μικροβιακής επιμόλυνσης με επακόλουθη συμπτωματολογία όπως:

  • Πυρετό
  • Κοιλιακό άλγος
  • Αιματουρία

 

 

Πως γίνεται η διάγνωση της  κύστη νεφρού;

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

  • Υπερηχογράφημα νεφρών
  • Αξονική τομογραφία νεφρών, η οποία παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και επιβάλλεται όταν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κακοήθειας.
  • Μαγνητική τομογραφία νεφρών για την περαιτέρω διερεύνηση των κύστεων.

 

Κλείστε το ραντεβού σας 210 410 2550

 

Ποια είναι η θεραπεία για την κύστη νεφρού;

Συνήθως  η κύστη νεφρού δεν προκαλεί συμπτώματα και  δε  χρειάζεται  θεραπεία. Σε περιπτώσεις που η κύστη είναι πολύ μεγάλη (διάμετρος >10 cm ) και προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στο νεφρό, τότε απαιτείται ιατρική παρέμβαση. Νεφρεκτομή (μερική ή ριζική)  συστήνεται σε σπάνιες περιπτώσεις όταν τίθεται η υποψία κακοήθειας.

 

Σημασία  παρακολούθησης της κύστης νεφρού

Οι απλές κύστεις είναι ένα συχνό φαινόμενο και εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία και οι ασθενείς διάγουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς επιπλοκές. Η παρακολούθηση όμως των κύστεων επιβάλλεται  για την πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής ενώ συστήνεται  πρόληψη ή και τροποποίηση επιβαρυντικών παραγόντων για το νεφρό. Η παρακολούθηση γίνεται συνήθως ανά έτος με υπερηχογράφημα νεφρών  με σκοπό:

  • τον έλεγχο του μεγέθους της κύστης και τη διάγνωση τυχόν αύξησής της
  • τον έλεγχο του χαρακτήρα του τοιχώματος και του εσωτερικού της για τον αποκλεισμό της πιθανότητας εξαλλαγής σε κακοήθεια

 

Συνήθως η απλή κύστη είναι ασυμπτωματική και δεν επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία. Μόνο στην περίπτωση μικροβιακής επιμόλυνσης μπορεί να γίνει συμπτωματική με πυρετό και κοιλιακό άλγος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις επίσης, μπορεί να προκαλέσει πιεστικά φαινόμενα με επακόλουθο την εμφάνιση υπέρτασης, αιματουρίας ή άλγους. Ακόμη πιο σπάνια είναι η επιπλοκή της ρήξης μιας κύστης που αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, η διάγνωση και στη συνέχεια η παρακολούθησή της αποτελούν σημαντικά σημεία. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη νεφρολόγο Σταματία Θεοδωρακοπούλου για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος σας.